Motionscykler

Sådan vælger du den rigtige motionscykel

Står du overfor at skulle købe en ny motionscykel? Synes du det er svært at finde rundt i junglen af forskellige modeller? Eller er det første gang, du skal købe en motionscykel, og kunne du derfor godt tænke dig at vide mere om motionscykler, inden du beslutter dig?

Så er du kommet til det helt rigtige sted! Med vores guide til valg af motionscykel undgår du at vælge en forkert motionscykel, og du lærer samtidig, hvad du skal kigge efter, når valget af motionscykel skal træffes. Inden vi når så langt, skal du dog først træffe et helt andet valg, nemlig… Motionscykler

Hvad er dine behov?

Inden du kaster dig ud i køb af ny motionscykel, er det vigtigt, at du har helt styr på dine behov. Skal du sidde på motionscyklen hver dag, eller måske kun en gang eller to om ugen? Er det vigtigt for dig, at motionscyklen nemt kan pakkes væk? Foretrækker du manuel eller automatisk justering af belastningen? Har du behov for en computer med træningsprogrammer? Har du særlige behov i forhold til overvægt, mobilitet, skader eller andet?

Spørgsmålene er mange, men jo flere af disse spørgsmål du har afklaret på forhånd, jo lettere bliver det at vælge den bedste motionscykel til dig. Gennem denne artikel vil du få masser af inspiration til, hvilke behov du kan have.

Budget, pris og kvalitet

En anden vigtig ting at have styr på, inden du begynder at lede efter den rette motionscykel, er dit budget. Akkurat som ved køb af en almindelig cykel hænger pris og kvalitet sammen, når du køber en motionscykel. Du kan finde motionscykler fra under 1.000 kr., og de dyreste motionscykler kan koste titusindvis af kroner. Fastlæg derfor et budget, som du er villig til at spendere på motionscyklen, og hold dig til dette.

Husk at tage højde for dine behov, når du fastlægger budgettet. Har du meget store krav til din motionscykel, er budgettet også nødt til at passe hertil. Det nytter ikke noget at have store krav og et lavt budget; så ender du blot med ikke at blive tilfreds med dit køb. Så husk: pris og kvalitet følges ad, og det samme gælder behov og budget.

Stil ALTID disse 3 krav til din motionscykel!

Når du har styr på dine behov og dit budget, er det tid til at begynde jagten på den rette motionscykel. Der er mange forskellige ting at kigge på, når du skal vælge hvilken motionscykel, du skal købe. Der er dog ALTID 3 krav, du SKAL stille til din motionscykel, uanset hvor højt eller lavt dit budget er. Din motionscykel SKAL nemlig:

– have et godt glidende tråd
– god komfort
– stå stabilt, også når du træder til!

Disse 3 krav er meget vigtige, så lad os lige kigge nærmere på dem. Først og fremmest skal din motionscykel have et godt glidende tråd. Spring op på motionscyklen og prøv at cykle med forskellig intensitet og forskellig belastning. Glider dit tråd ens uanset intensitet og belastning? Eller føles det, som om du træder i ”firkanter”? Hvis det sidste er tilfældet, bør du fravælge motionscyklen med det samme. Har motionscyklen derimod et godt glidende tråd, er det første krav på plads.

Motionscyklen skal også have en god komfort. Det er vigtigt, at du har mulighed for at indstille cyklen, så den passer præcis til din højde, benlængde, ryg osv. Igen bør du springe på cyklen og sikre dig, at du kan indstille cyklen, så du sidder komfortabelt på den, mens du træner. Er i flere, der skal bruge samme motionscykel, bør i alle prøve motionscyklen inden køb, så i sikrer jer, at i alle oplever god komfort, når i træner på motionscyklen.

Endeligt er det vigtigt, at motionscyklen står stabilt, også når du træder til. Vipper cyklen, når du træner, er det et irritationsmoment uden lige, og i sidste inde kan det gå udover din motivation. Sørg for at finde en stabil motionscykel, og meget gerne en motionscykel, hvor fødderne kan justeres. Det sikrer dig en stabil og god træningsoplevelse.

Hvad med svinghjulet?

Du har muligvis læst eller hørt, at svinghjulet på en motionscykel bør have en bestemt størrelse, veje et bestemt antal kilo eller andre lignende råd. Umiddelbart gælder der dog kun et godt råd omkring svinghjulet: glem alt om det! Så længe du har et stabilt og glidende tråd på din motionscykel, er størrelse og vægt på svinghjulet underordnet. Fokuser hellere på de 3 krav nævnt ovenfor; det får du meget mere glæde af.

Hvad skal computeren kunne?

Når du har selve kravene til motionscyklen på plads, er det tid til at tage et kig på den medfølgende computer. I dag er der nærmest ingen grænser for, hvad en motionscykelcomputer kan. Du kan finde computere, der kan:Computer på motionscykel

– justere belastningen automatisk
– måle din puls
– vise, hvor mange watt du træder
– indeholde motionscykel træningsprogram
– give dig mulighed for at lave dine egne programmer
– betjenes via iPad, der også giver mulighed for at føre træningsdagbog
– og meget, meget mere.

Når du skal vælge, hvad computeren skal kunne, bør du kigge tilbage på dine behov. Igen er det vigtigt at tage højde for graden af seriøsitet omkring din træning. Er det vigtigt for dig at kunne føre træningsdagbog med watt og puls noteret? Eller vil du blot gerne kunne se de mest basale oplysninger? Som udgangspunkt har flere funktioner den ekstra fordel, at de kan være med til at øge din motivation til at træne, men på den anden side koster disse funktioner flere penge sammenlignet med computere, der kun har de mest basale funktioner. Tænk nøje over hvilke funktioner, du har brug for, inden du beslutter dig.

Husk at komfort er vigtigere end teknik, så har du et begrænset budget til rådighed, bør du fokusere mere på motionscyklens komfort og mindre på computerens funktioner. Som minimum anbefales det dog, at du vælger en computer, der kan vise tid, distance og hastighed. Det giver dig mulighed for at se, om du forbedrer dig, og virker dermed også som en rigtig god motivationsfaktor.

Køb motionscykel

Når du har fundet frem til en motionscykel, der matcher dine behov, er det tid til at foretage dit køb! Uanset om du køber din motionscykel på nettet eller i en butik, er det altid en god idé at lave en motionscykel test, inden du køber motionscyklen. Husk de 3 krav. Står motionscyklen stabilt? Har du mulighed for at indstille cyklen, så du sidder godt, når du træner? Og er trådet stabilt uanset intensitet og belastning?

Kan du svare ja til alle, er du kommet langt. Test computerens forskellige funktioner, og prøv i det hele taget alle motionscyklens funktioner af, inden du køber den. Køber du en motionscykel på nettet, kan du altid prøve den af med mulighed for efterfølgende at sende den retur, hvis du ikke synes, at den lever op til dine krav. Husk at nærlæse mulighederne for returnering, inden du køber motionscyklen.

Så er motionscyklen købt!… men hvad nu?

Når du har købt den rette motionscykel, er der faktisk forbavsende lidt vedligeholdelse. Efter 14 dage bør du spænde cyklen efter, og herudover bør du altid tørre cyklen af for sved efter endt træning. Derudover kan det være en god idé at købe en måtte, hvis du har motionscyklen til at stå indenfor. En måtte sikrer dig, at motionscyklen står mere stabilt, og samtidig undgår du, at der kommer mærker i gulvet.

Tilbage er der kun at sige rigtig god fornøjelse med træningen!